ارتودنسی ثابت چیست؟ انواع + مزایا و معایب

ارتودنسی ثابت چیست؟ انواع + مزایا و معایب

samira ghabeli ۶ اسفند ۱۴۰۲
عکس ارتودنسی ثابت
()

برای بیشتر بیمارانی که دندان هایشان را ارتودنسی می کنند، قرار دادن ارتودنسی ثابت (که اصولا به آن بریس گفته می شود) مهمترین قسمت درمان است که این بریس ها معمولا از جنس فلز یا سرامیک می باشند. در حال حاضر بریس های ثابت قدیمی که ظاهری فلزی داشتند، تنها گزینه ی حاضر نیستند و انواع متفاوتی از بریس های ثابت امروزه موجود می باشد مانند ارتودنسی سرامیکی، ارتودنسی دیمون (بریس های خود تنظیم) و ارتودنسی لینگوال (بریس های پشت دندانی).
ابتدا باید به تفاوت ارتودنسی ثابت و متحرک پرداخت. بریس های ثابت با بند های فلزی یا چسب های مخصوص به دندان متصل می شوند و معمولا تا پایان روند درمانی از دهان بیمار خارج نمی شوند. انواع ارتودنسی متحرک مانند الاینر های شفاف باید روزی ۲۲ ساعت در دهان قرار داشته باشند که در صورت لزوم می توانند توسط خود بیمار به آسانی خارج شوند. در حالی که الاینرهای شفاف می توانند برای مشکلات جزئی تا متوسط دندان مورد استفاده قرار بگیرند، ارتودنسی های ثابت می توانند مشکلات بسیار جامع تر و پیچیده تری را اصلاح کنند.

مشاوره تخصصی و انجام کلیه درمان های ارتودنسی در کرج و تهران

ارتودنسی ثابت چیست؟

ارتودنسی ثابت (سیم کشی دندان) به نوعی از دستگاه های ارتودنسی گفته می شود که به منظور اصلاح نامنظمی های دندانی از آن استفاده می شود و می بایست این دستگاه ها برخلاف دستگاه های ارتودنسی متحرک تا پایان طول درمان به دندان ها متصل باقی بمانند. انواع بریس های این نوع ارتودنسی باید تا زمانی که دندان ها به طور کامل مرتب نشده اند به دندان ها متصل باقی بمانند و تنها متخصص ارتودنسی می تواند آن ها را بردارد.

تصاویر قبل و بعد افرادی که ارتودنسی ثابت انجام داده اند


معرفی اجزای ارتودنسی ثابت

از جمله مهم ترین اجزای این نوع ارتودنسی، بریس ها می باشند. بریس ارتودنسی از چندین قطعه کوچک تشکیل شده است که به مرور زمان باعث حرکت دندان ها و اصلاح موقعیت آنها می شود. از جمله مهم ترین اجزای تشکیل دهنده بریس های ارتودنسی عبارتند از:

  • براکت ارتودنسی (ساده و قلاب دار)
  • سیم ارتودنسی
  • باند
  • کش ارتودنسی
  • مینی اسکرو

انواع ارتودنسی ثابت

همان طور که گفتیم انواع ارتودنسی ثابت فقط شامل بریس های فلزی نمی شوند بلکه انواع مختلف دیگری نیز دارند که در ادامه درباره آنها صحبت خواهیم کرد.

بریس های ثابت فلزی (ارتودنسی فلزی)

ارتودنسی ثابت فلزی از زمان گذشته در دسترس بوده اند اما امروزه در وزن و ساختار، سبک تر از گذشته هستند و از جنس استیل رنگ ثابت می باشند. بریس های فلزی دارای براکت های فلزی هستند که با سیمان خاصی روی هر دندان نصب می شوند و این براکت ها همگی به وسیله ی سیم ارتودنسی به هم متصل می باشند و نهایتا باعث فشار آمدن به دندان شده و دندان به آهستگی به جای درست خودش باز می گردد.
سیم های این نوع ارتودنسی به وسیله ی نوار های لاستیکی (کش های ارتودنسی) به براکت ها متصل می شوند. این کش ها در هر نوبت که بریس ها توسط پزشک محکم می شوند تعویض خواهند شد. برخی از بریس ها به این کش های ارتودنسی نیاز ندارند که به آنها بریس های خود تنظیم یا ارتودنسی دیمون می گویند.

بریس های ثابت سرامیکی (ارتودنسی سرامیکی)

روش کار این بریس ها نیز مانند بریس های فلزی می باشند با این تفاوت که براکت های آنها از جنس سرامیک شفاف و روشن است. ارتودنسی سرامیکی به دلیل اینکه نسبت به بریس های فلزی غیر قابل تشخیص و نامحسوس تر هستند نوعی ارتودنسی ثابت نامرئی می باشند؛ در میان مردم خصوصا بزرگسالان از محبوبیت فراوانی برخوردارند. طبق گفته متخصصین ارتودنسی در برخی موارد، بیمارانی که از این دست بریس ها استفاده می کنند کش های ارتودنسی شان تغییر رنگ داده که ممکن است اثر آن روی دندان باقی بماند.

بریس های خود تنظیم (ارتودنسی دیمون)

هر کدام از تولیدکنندگان محصولات ارتودنسی نوعی از بریس های دیمون را تولید می کنند که میتواند از جنس سرامیک یا فلز باشد که ممکن است مزایای بسیاری به همراه داشته باشند. در این بریس ها به جای استفاده از کش برای نگه داشتن سیم ارتودنسی، از یک مکانیسم یکپارچه استفاده می شود که به سیم ارتودنسی این امکان را می دهد تا راحت تر حرکت کند. تاکنون گزارشی مبنی بر اینکه این نوع بریس ها نتیجه مطلوب تری از دیگر بریس های ثابت داشته اند، به دست نیامده است اما شواهد حاکی از آن است که زمان لازم برای تعویض سیم ارتودنسی در این روش کاهش پیدا می کند و به دلیل عدم وجود کش های ارتودنسی، احتمال تغییر رنگ آنها نیز بسیار کمتر است.

بریس های پشت دندانی (ارتودنسی لینگوال)

برخلاف بریس هایی که تاکنون مطرح شد، این نوع بریس ها روی سطح داخلی دندان نصب می شوند که آنها را از دید عموم مخفی می کند و نوعی ارتودنسی نامرئی است. بسیاری از پزشکان این بریس ها را به علت موثر بودنشان به بیماران خود پیشنهاد می کنند. بریس های پشت دندانی همچنین می توانند مشکلات بسیاری را برای بیمار به همراه داشته باشد مانند دشواری در تکلم، درد زبان و عدم توانایی تمیز نگه داشتن بریس ها به علت دسترسی دشوار. هزینه ارتودنسی ثابت پشت دندانی در مقایسه با بریس هایی که قبل تر اشاره شد، گران تر می باشد و این به دلیل آن است که هزینه های آزمایشگاه برای تولید این بریس بالاتر بوده و مدت زمان بیشتری برای نصب و تنظیم این بریس ها لازم است.

بیشتر بخوانید: ارتودنسی پیشگیری چیست؟

مراحل ارتودنسی ثابت

  1. در جلسه مشاوره ارتودنسی، متخصص ارتودنسی مشکلات دهان و دندانی شما را بررسی کرده و در همان جلسه درباره نوع درمان و وضعیت دندان و فک های شما توضحیاتی را ارائه می دهد.
  2. جهت بررسی دقیق مشکلات دندانی و فکی، شما به مرکز رادیولوژی دهان و دندان ارجاع داده می شوید.
  3. متخصص ارتودنسی با بررسی تصاویر رادیوگرافی مشکلات دهان و دندانی شما می تواند به طور قطع درباره نوع درمان و طول درمان به شما توضیح دهد.
  4. بهترین متخصص ارتودنسی کرج یا هر شهر و منطقه دیگری قبل از شروع درمان ارتودنسی، وضعیت لثه شما را بررسی می کند و در صورت نیاز برای درمان بیماری های مربوط به لثه شما را به یک پریودنتیست ارجاع می دهد. همچنین در این مرحله وضعیت دندان ها نیز بررسی می شود و در صورت پوسیدگی درمان های ترمیمی لازم انجام می شود.
  5. در صورتی که تشخیص ارتودنتیست نصب بریس های ثابت باشد، از اینجا به به بعد مراحل ارتودنسی ثابت انجام می شود و براکت ها با چسب مخصوصی به دندان ها چسبیده می شوند.
  6. سیم های ارتودنسی به این براکت ها متصل شده تا به تدریج دندان ها را به جای اصلی خود هدایت کند.
  7. شما تا پایان طول درمان موظف هستید که هر ۶ الی ۸ هفته یکبار به کلینیک دندانپزشکی به منظور بررسی وضعیت درمان و تنظیم براکت های ارتودنسی مراجعه کنید.

انواع بریس های ثابت چه مشکلاتی را درمان می کنند؟

  • اصلاح ناهنجاری ها، انحرافات و مشکلات خفیف تا شدید دندان و فک
  • اصلاح فاصله بین دندان ها در هنگام بسته بودن دهان
  • اصلاح چرخش دندان ها
  • اصلاح کجی دندان ها
  • اصلاح جلوزدگی یا عقب رفتگی دندان ها
  • اصلاح فاصله بین دندان ها
  • اصلاح ازدحام و شلوغی دندان ها

مزایای این روش ارتودنسی

  • می تواند به طور گسترده و برای همه ی دندان ها استفاده شود.
  • تقریبا در تمام ترمیم هایی که با هدف تشکیل قوس انجام می گیرند، قابل اجرا می باشد.
  • طول دوره ی درمان حتی در شرایط حاد هم نسبتا کوتاه می باشد و برای بیماران قابل کنترل است.
  • تمام وسایل مورد نیاز از قبل آماده شده اند و می توانند به طور مستقیم در دهان نصب شوند.
  • ترمیم می تواند به سرعت و مستقیما در جلسات بعد آغاز شود.
  • نیازی به همکاری خود بیمار برای اطمینان از کامل شدن روند درمان وجود ندارد.
  • عدم تخریب یا آسیب دیدگی در نتیجه ی رسیدگی غلط یا نامناسب توسط بیمار.
  • صاف شدن تدریجی دندان ها با روند درمانی ارتودنسی پیش می رود.

بیشتر بخوانید: فواید ارتودنسی چیست؟

معایب این روش ارتودنسی

  • میزان فشار وارده بر دندان ها به صورت عینی قابل کنترل نیست.
  • عملکرد بریس های ارتودنسی بدون وقفه ادامه دارد.
  • امکان آسیب های بافتی مانند تحلیل ریشه و کوتاه شدن رگ های الوئولار وجود دارد.
  • به دلیل محدودیت در تمیز نگه داشتن دندان ها احتمال پوسیدگی دندان افزایش می یابد.
  • عکس برداری و رادیوگرافی باید به صورت مداوم انجام گیرد.
  • ممکن است ظاهر آن برای بعضی افراد به خصوص بزرگسالان ناخوشایند باشد.

مراقبت و نگهداری از بریس های ثابت

پس از قرار گرفتن بریس ها روی دندان، مهم ترین اقدام برای رسیدگی به دندان ها مسواک زدن و استفاده از مسواک ارتودنسی است. همچنین باید به فضاهای بین بند ها و لثه ها بیشتر رسیدگی کنید. تجمع غذا در اطراف بندها و سیم های ارتودنسی می تواند باعث ایجاد لکه، پوسیدگی و بوی بد دهان شود. پس بعد از هر وعده ی غذایی مسواک بزنید ( زمان بگیرید و درست مسواک بزنید). در انتخاب خمیر دندان و همینطور وسیله های تمیز کننده ی بین دندانی از پزشکتان کمک بگیرید. شایان ذکر است که ارتودنسی دندان ممکن است نوع تغذیه تان را نیز تغییر دهد.

رژیم غذایی در ارتودنسی ثابت

در طول درمان ارتودنسی با براکت های ثابت سعی کنید از غذاهای نرم و آبکی استفاده کنید و خوردن مواد غذایی زیر در طول درمان ارتودنسی ممنوع است:

  • غذاهای سخت و تُرد (چیپسی)
  • یخ: می توانید از آن تنها در نوشیدنی ها استفاده کنید اما از جویدن و گاز زدن آن خودداری کنید.
  • تکه های سفت پیتزا
  • سیب زمینی سرخ کرده تُرد
  • چیپس
  • گردو، بادام زمینی، پاپ کورن: آنها ممکن است در فضای بین ارتودنسی ها گیر کنند و منجر به عفونت لثه شوند.
  • آبنبات های سخت
  • غذاهای چسبناک: از خوردن تنقلات چسبنده مانند تافی ها، کارامل و آدامس خودداری کنید.
  • میوه ها و سبزیجاتی مانند سیب و هویج باید به تکه های کوچک بریده شده و سپس میل شوند.
  • از مکیدن لیمو ترش و شیرین بپرهیزید زیرا باعث تخریب مینای دندان می شوند.
  • از خوردن ناخنها یا گاز زدن ته مداد خودداری کنید زیرا باعث شل شدن بریس ها می شوند.

بیشتر بخوانید: تغذیه در زمان ارتودنسی

به طور کلی باید در نگهداری از ارتودنسی هایتان نهایت سعی خود را داشته باشید و برای به دست آوردن بهترین نتیجه ی ممکن باید با پزشک خود همکاری کرده و در صورت بروز هرگونه مشکل به پزشک خود اطلاع دهید.

قیمت ارتودنسی ثابت چقدر است؟

انواع ارتودنسی ثابت قیمت متنوعی دارند و هزینه ارتودنسی بسته به نوع ارتودنسی، سن فرد، میزان و شدت ناهنجاری می تواند متفاوت باشد. اما به طور کلی هزینه ارتودنسی ثابت در سال ۱۴۰۲ بین ۱۱ میلیون تا ۱۶ میلیون گزارش شده است. شایان ذکر است که قیمت ارتودنسی ثابت دو فک بیشتر از زمانی است که ارتودنسی تک فک انجام می شود.

سوالات متداول

از چه سنی می توان ارتودنسی ثابت انجام داد؟

بهترین سن برای درمان ارتودنسی با بریس های ثابت سن ۸ تا ۱۲ سالگی است. اما شروع درمان این نوع ارتودنسی به سن و سال خاصی محدود نیست و در صورتی که در هر سنی کاندیدای این نوع درمان ارتودنسی باشید می توانید از آن استفاده کنید.

انواع ارتودنسی ثابت کدامند؟

انواع ارتودنسی ثابت شامل ارتودنسی فلزی، ارتودنسی سرامیکی، ارتودنسی لینگوال و ارتودنسی دیمون است.

آیا انتخاب نوع بریس های ثابت بر عهده خودمان است؟

در اکثر مواقع متخصص ارتودنسی با توجه به نوع ناهنجاری بهترین دستگاه ارتودنسی را انتخاب می کند اما در انتخاب دستگاه ارتودنسی به بودجه شما و همچنین سلیقه شخصی شما هم توجه می کند.

آیا ایمپلنت دندان قبل از ارتودنسی ثابت می توان انجام داد؟

خیر ابتدا باید توسط دستگاه های ارتودنسی مرتب شوند و سپس نسبت به کاشت ایمپلنت اقدام کنید.

طول درمان ارتودنسی ثابت چقدر است؟

طول درمان ارتودنسی با براکت های ثابت بین ۱ الی ۳ سال است.

آیا بریس های ثابت به دندان ها آسیب وارد می کنند؟

خیر این نوع دستگاه ها به خودی خود به دندان ها آسیب وارد نمی کنند. بلکه در صورت عدم رعایت بهداشت دهان و دندان توسط بیمار ممکن است دندان بیمار دچار پوسیدگی یا جرم دندانی شود.

این پست برایتان چقدر مفید بود؟

بر روی ستاره ها کلیک کنید

میانگین امتیازات / ۵. تعداد امتیازات

تاکنون امیازی ثبت نشده است شما اولین امتیاز را ثبت کنید

نظر بدهید
لطفا تمامی موارد خواسته شده را وارد نمایید.

ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

وارد کردن موارد ضروری الزامیست.