

هر گونه درد دندانی می تواند نشان از مشکلی باشد و باید نسبت به بررسی دلیل و درمان آن اقدام شود. هر گونه پوسیدگی یا خرابی دندان در صورت عدم درمان ممکن است منجر به عفونت دندان شود. عفونتی که نه تنها منجر به درد و تورم می شود بلکه ممکن است در گذر زمان به سایر بخش های بدن هم سرایت کند و عوارض بسیار خطرناکی بروز پیدا کند.
به توصیه دکتر امیر کامیار خضری متخصص ارتودنسی در صورتی که دندان خراب یا پوسیده دارید و حتی هیچ دردی هم ندارید جهت درمان مشکل به یک دندانپزشک مراجعه کنید. چرا که برخی مشکلات دهان و دندان مثل بوی بد دهان هم می تواند به دلیل عفونت دندان باشد.
عفونت دندان چیست؟
در صورتی که عصب دندان تحت شرایطی مثل پوسیدگی دندان، تجمع باکتری در ریشه دندان و … درگیر شود گفته می شود که آن دندان دچار عفونت شده است.
امکان ندارد که عفونت به یکباره و بدون دلیل خاصی رخ دهد؛ بلکه یک روند طولانی مدت است که از تخریب تاج دندان شروع می شود و در نهایت به لثه می رسد. اینکه درمان عفونت دندان را در چه مرحله ای آغاز کنید، شرایط را به طور کامل تحت تاثیر قرار می دهد. در صورتی که نسبت به درمان دیر اقدام کنید ممکن است نیاز به درمان ریشه دندان و عصب کشی دندان داشته باشد.
علائم عفونت دندان در مرحله اولیه درد دندانی است و علائم بعدی آن شامل بوی بد دهان، احساس تلخی دهان، بی حالی و تب است.
علت عفونت دندان چیست؟
دلایل عفونت دندانی می تواند متفاوت باشد که اصولا در دراز مدت منجر به بروز این مشکل می شوند. از جمله دلایل عفونت در دندان عبارتند از:
- در صورتی که یک دندان پوسیده را مدت ها به حال خود رها کنید احتمال بروز عفونت بسیار زیاد است.
- افرادی که حساسیت دهان و دندانی دارند ممکن است دچار عفونت دندانی شوند.
- درمان های کانال ریشه دندان که از قبل انجام شده یکی از دلایل شایع ایجاد عفونت دندانی است.
- عدم رعایت بهداشت دهان و دندان یکی دیگر از دلایل رایج عفونت دندانی است.
- برخی فرآیندهای درمانی و مصرف برخی داروهای خاص هم می توانند در دراز مدت منجر به ایجاد عفونت در دندان شوند.
- داشتن رژیم غذایی نامناسب به همراه قند بالا و مصرف بیش از حد نوشابه و نوشیدنی های شیرین نیز در دراز مدت می توانند باعث عفونت در دندان شوند.
اما اگر بخواهیم به صورت کلی دلایل عفونت در دندان را شرح دهیم باید بگوییم که هر گونه مشکل در دهان و دندان که فضا را برای تجمع باکتری ها در ناحیه بین دندان و لثه فراهم می کند می تواند منجر به عفونت در دندان شود.

علائم عفونت دندان چیست؟
- حساسیت به خوردن نوشیدنی ها و غذاهای سرد و گرم
- درد شدید دندانی که حتی با خوردن مسکن ها هم بهبود زیادی حاصل نمی شود.
- تغییر رنگ یک یا چند دندان با سایر دندان ها
- ایجاد ورم در ناحیه لثه، فک و صورت
- ایجاد بو و طعم بد در دهان
- درد شبانه دندان
- عدم توانایی در باز کردن کامل دهان
- و …

عوارض عفونت دندان چیست؟
در صورت عدم درمان به موقع عفونت ممکن است عوارض عفونت دندان بروز پیدا کنند که این عوارض عبارتند از آبسه، سلولیت، سپسیس، استئومیت و کیست دندان.
روش های پیشگیری از عفونت دندان
- رعایت بهداشت دهان و دندان که شامل مسواک زدن و نخ دندان کشیدن روزانه است.
- عدم مصرف دخانیات
- رژیم غذایی سالم با قند پایین
- محدود کردن مصرف نوشیدنی های گازدار و شیرین
- مصرف روزانه میوه و سبزیجات
- قرقره آب نمک در صورت عدم دسترسی به مسواک
روش های درمان عفونت دندان
با توجه به فاکتورهای مختلفی مثل محل دقیق عفونت، گسترش یا عدم گسترش عفونت، شرایط جسمی فرد و … روش های درمان عفونت دندان هم می توانند متفاوت باشند. از جمله مهم ترین روش های درمانی پزشکی عفونت دندانی عبارتند از:
عصب کشی دندان
در صورتی که عفونت به عمق دندان ها نفوذ کرده باشد نیاز به عصب کشی دندان یا روت کانال دندان است. این روش با ایجاد حفره در تاج دندان و حذف پوسیدگی ها، باکتری ها و عفونت ها انجام می شود.

اپیکو کتومی
در برخی موارد ممکن است دندانپزشک با عصب کشی نتواند به طور کامل عفونت را خارج کند و نیاز به درمان های تکمیلی مثل اپیکو کتومی باشد. در این روش درمانی بخشی از لثه باز می شود و ریشه انتهایی دندان که عفونی شده است خارج می شود.
مصرف آنتی بیوتیک برای عفونت دندان
از آنتی بیوتیک ها برای کنترل شرایط عفونت و جلوگیری از انتقال و گسترش آن استفاده می شود.
روش های خانگی درمان عفونت دندان
در صورتی که دندانی عفونی شده باشد نمی توان با روش های خانگی نسبت به درمان کامل آن اقدام کرد؛ اما به کمک این روش ها می توان تا زمان مراجعه به دندانپزشک علائم عفونت مثل درد و ورم را کنترل کرد و تا حدی از گسترش عفونت به سایر بخش ها جلوگیری کرد. از جمله روش های درمان خانگی عفونت دندان عبارتند از:
- استفاده از دهانشویه
- قرقره آب نمک و آبلیمو
- استفاده از مسکن ها برای تسکین درد دندان
- استفاده از کمپرس سرد برای تورم و درد
- نوشیدن دمنوش های تسکین دهنده درد و کاهنده تورم مثل دمنوش گل داوودی
- گذاشتن زنجبیل و زردچوبه برای عفونت دندان هم می توانند موثر باشند.
چه زمانی باید به دندانپزشک مراجعه کنیم؟
با توجه به عوارض خطرناک عفونت دندان بهتر است با دیدن نشانه ای کوچک به دندانپزشک مراجعه کنید. هر چه زودتر نسبت به درمان عفونت دندان اقدام شود از انتقال و گسترش و عفونت جلوگیری می کنید و همچنین با روش های درمانی ساده و کم هزینه می توانید عفونت را از بین ببرید.
البته برخی از عفونت های دندانی مخفی هستند و علامتی ندارد و شما می توانید در صورت مراجعه ۶ ماه به یکبار به مراکز دندانپزشکی از بروز چنین مشکلی پیشگیری کنید.

از کجا بفهمیم عفونت دندان به سایر قسمت های بدن سرایت کرده است؟
در صورتی که نسبت به درمان عفونت دندان اقدام نکنید امکان سرایت آن به سایر قسمت های بدن وجود دارد که خطرات و مشکلات زیادی را به دنبال دارد. از جمله نشانه های عفونت دندان به سایر نقاط بدن عبارتند از:
- احساس ضعف و خستگی بدون دلیل
- تب
- افزایش تعریق
- سردرد و سرگیجه
- افزایش ضربان قلب و نبض
- افزایش میزان تنفس
- اختلال در تنفس، بلع و باز کردن دهان
- تیره شدن رنگ ادرار
- حالت تهوع و استفراغ
سوال از دکتر