

از کش ارتودنسی به منظور تسریع روند بهبودی و درمان در طول ارتودنسی استفاده می شود. در واقع این کش با اعمال فشار بر روی دندان ها باعث جابجایی سریعتر دندان ها و قرارگیری آنها در موقعیت مناسب می شود. در ادامه با این سری از مقالات دکتر کامیار خضری متخصص ارتودنسی در کرج همراه باشید تا بیشتر درباره اینکه کش ارتودنسی چیست و چه مزایایی دارد صحبت کنیم.
کش ارتودنسی چیست؟
ارتودنتیست به منظور تسریع روند درمان ممکن است از ابزارهای مختلفی حین درمان استفاده کند که کش ارتودنسی یکی از ابزارهای کاربردی در هنگام استفاده از روش ارتودنسی ثابت است.
به کش ارتودنسی باند یا الاستیک هم گفته می شود که در کنار بریس ها و سیم های دستگاه ارتودنسی ثابت نقش مهمی در صاف و مرتب کردن دندان ها دارد. این الاستیک ها در بین براکت های نصب شده بر روی دندان های فک بالا و پایین فشار وارد می کند و منجر به تغییر جهت و اصلاح موقعیت آنها می شود.
استفاده از الاستیک ارتودنسی چه مزایایی دارد؟
- اصلاح موقعیت دندان ها و قرارگیری در جایگاه اصلی و صحیح؛
- اصلاح مشکلات بایت؛
- تسریع روند درمان و بهبودی؛
انواع کش ارتودنسی
به طور کلی انواع کش ارتودنسی در دو دسته تقسیم بندی می شوند که هر کدام کاربردهای متنوعی دارند که عبارتند از:
- کش ارتودنسی اورینگ (O – Ring)
- کش ارتودنسی رابربند
البته هر کدام از انواع الاستیک ها رنگ های مختلفی دارند که عبارتند از:
- کش ارتودنسی مشکی
- کش ارتودنسی رنگی
- کش ارتودنسی بی رنگ
- کش ارتودنسی خاکستری
- کش ارتودنسی زرد
- کش ارتودنسی سفید
- کش ارتودنسی طلایی
- کش ارتودنسی طوسی
- و …
در ادامه بیشتر درباره هر یک از این انواع صحبت خواهیم کرد.
کش ارتودنسی اورینگ (O – Ring)
این نوع الاستیک رنگ های مختلفی دارد و در دور هر براکت قرار گرفته می شود و از آن به منظور نگه داشتن سیم در شیار براکت استفاده می شود.
کش ارتودنسی رابربند
کش ارتودنسی رابربند از نوع قبلی تا حدی بزرگتر است، دارای تنوع رنگ بیشتری است و از آن به منظور وارد کردن فشار به فک استفاده می شود تا مشکلات بایت درمان شوند.
انواع کش ارتودنسی از نظر نوع اتصال
علاوه بر مدل های گفته شده الاستیک های ارتودنسی از نظر اتصال هم مدل های مختلفی دارند که عبارتند از:کش ارتودنسی مثلثی، کش ارتودنسی جعبه ای، کش ارتودنسی کلاس ۱، کلاس ۲ و کلاس ۳

مدت زمان استفاده از کش ارتودنسی چقدر است؟
متخصص ارتودنسی با توجه به شرایط دندان ها و فک فرد و همچنین روش ارتودنسی نوعی خاصی از الاستیک را به منظور اصلاح موقعیت دندان ها انتخاب می کند که بیمار می بایست از همان نوع الاستیک با تعداد تجویز شده استفاده کند.
انواع کش ارتودنسی بسیار متنوع هستند و در صورت عدم تجویز پزشک استفاده کردن یا نکردن از آنها منجر به ایجاد اختلال در روند درمان می شود.
یکی دیگر از نکاتی که باید به آن توجه داشته باشید مدت زمان استفاده از کش ارتودنسی است؛ در این مورد هم نباید خودسرانه عمل کنید و تنها طبق توصیه های پزشک عمل کنید.
به طور کلی متخصصین توصیه می کنند که از این الاستیک ها از زمانی که تجویز می شود تا زمانی که پزشک اجازه نداده به صورت مداوم استفاده شود؛ هر چقدر بیشتر از این بندها استفاده کنید طول درمان شما هم کمتر خواهد شد.
متخصصین ارتودنسی توصیه می کنند حتی در زمان غذا خوردن و خوابیدن هم از این الاستیک ها استفاده کنید. اگر نمی توانید با وجود کش ها غذا بخورید می توانید آنها را بردارید اما مجددا باید پس از غذا خوردن آن را سر جایش قرار دهید.
شایان ذکر است که این کش ها پس از مدتی خاصیت کشسانی خود را از دست می دهند و متخصصین توصیه می کنند که در طول روز حداقل ۳ بار آنها را تعویض کنید.
مشکلات استفاده از الاستیک های ارتودنسی
ممکن است فرد در زمان استفاده از بریس دندان به همراه کش دندان در هنگام خوردن مواد غذایی جامد دچار محدودیت هایی شود که برای رفع مشکل نیاز است که فرد کش را از دهان خود خارج کند و مجددا پس از غذا خوردن آن را به بریس دندانی خود متصل کند.
ایجاد زخم در دهان در طول درمان ارتودنسی و استفاده از الاستیک امری طبیعی است که می تواند از مشکلات این روش درمانی باشد.
نکات استفاده از کش های ارتودنسی
- درد کش ارتودنسی که در دندان ها و فکین احساس می شود کاملا طبیعی است و پس از چند روز به طور کامل از بین می رود.
- باز و بسته کردن کش منجر به ایجاد درد می شود.
- استفاده دائم از الاستیک باعث تسریع درمان ارتودنسی می شود.
- رعایت بهداشت دهان و دندان در حین درمان امری ضروری است.
- خاصیت ارتجاعی الاستیک ها پس از مدتی از بین می روند و توصیه می شود که روزانه حداقل ۳ الی ۴ بار کش ارتودنسی را تعویض کنید.
- در صورت شل شدن یا پاره شدن کش باید آن را تعویض کنید.
- همیشه یک بسته کش ارتودنسی اضافی به همراه داشته باشید.
سوال از دکتر